Öyle bir hız ve yükümlülükler çağında yaşıyoruz ki; durmadan bir yerlere yetişme çabasındayız. Bir de üstüne, sosyal medyada gördüğümüz mutlu insan fotoğrafları bize hayatı ıskaladığımız hissini pompalıyor.

Seni anlıyorum, bütün bunların içinde bunalıyorsun. Yapman gereken o kadar çok iş var ki, gece olduğunda bile rahatlayamıyorsun. Gelecek günün yoğunluğunun stresi yüzünden uykuya dalmakta güçlük çekiyorsun. Hatta çoğunlukla uykun bölünüyor ve sabah da yataktan kalkıp güne başlamayı hiç canın istemiyor.
İşte sana büyük bir rahatlama getirecek çözüm: Günlük bir plan hazırlamak!
Günlük plan sana zaman kaybı gibi görünebilir ama aslında çok daha fazla zaman ve en önemlisi huzur kazandırır.
Zaman kazandırır çünkü, yetiştireceğin işleri kendi zaman dilimlerinde yapar ve çoklu iş* yapmaya çalışmadığın için hem zamanı hem de enerjini daha verimli kullanırsın.
Huzur kazandırır çünkü: Bir gece önceden ertesi günün işlerini yazmak, unutmamaya çalıştığın onca işi kafandan attığın için beynini rahatlatacaktır. Ayrıca sana, işlerin ne kadarını hangi sırayla yapacağını mümkün olduğunca gerçekçi bir şekilde hesaplama şansı verir. Böylece, önemli işlerin yetişip yetişmeyeceği ile ilgili endişelerinin çoğu ortadan kalkar. Geriye, güzel bir uyku çekip ertesi günü daha da verimli geçirmek kalır.

O yüzden üşenme, eline bir defter kalem al ve başla…
En verimli günlük planı hazırlaman için ipuçları:
Bir kağıt parçası kullanmak yerine defter tercih et, çünkü yapılmamış işleri tekrar gündeme alman ve yaptıklarını görüp kendinle gururlanman + motive olman için önceki yazdıkların devamlı iş görecek.
Sütunlar ve satırlar oluşturacağın için, çizgili ya da çizgisiz defterler yerine; kareli ya da noktalı defterleri tercih et. Hatta mümkünse fosforlu/marker kalemlerin olsun. Renkli listeler ve listelerdeki maddelerin üzerini çizmek başlı başına bir motivasyon kaynağıdır.
Haydi şimdi adım adım ilerleyelim:
1-Bütün işler listesi:
A-İlk sayfanı, yapacağın işleri gruplayacağın sütunlara böl. Bunlar: iş yerinde yapacakların, mutfakta yapacakların, temizlik için yapacakların, çocuklarla ilgili işler, kişisel bakımın ile ilgili işler, kişisel gelişimin ile ilgili işler… olabilir. Kısacası günde kaç parçaya bölündüğünü düşünüyorsan o kadar sütunun olsun.
B- Acele etme, aklında ne kadar iş varsa, hepsini ilgili sütuna yaz. Bir aydır yıkamadığın perdeleri yarın da yıkamayacaksın belki ama yaz, ilgili sütunda dursun. Bölünebilir işleri birden fazla iş halinde yazmayı unutma. Örneğin “yerleri temizlemek” deyip geçme, “yerleri süpürmek” ve “yerleri paspaslamak” olarak iki ayrı iş halinde yaz.
C- Her bir işin yanına parantez içinde ortalama kaç dakikada yapabileceğini yaz.
2- Günlük işler listesi:
A-Şimdi yeni bir sayfa aç ve ertesi günün tarihini at. Yarın yapmak için "bütün işler" listenden bazılarını seçeceksin. Doğru bir seçim yapabilmek için yarın mutlaka yapman gerekenleri, olmazsa olmazları renkli bir kalemle işaretle. Bir sonraki güne sarksa bile önemi olmayanları şu için listene alma. Yani “acil ve önemli olanlar”ı seç.
Sağlıklı ve gerçekten yapılabilir günlük bir iş listesi şunlardan oluşur:
* süresi 1 saat civarında olan 3 büyük iş,
* süresi yarım saat civarında olan 4 orta uzunlukta iş ve
* süresi maksimum 5 dakika olan 5 küçük iş.
B-Olmazsa olmaz işleri yazdıktan sonra kalan iş kontenjanına (kaldıysa) "bütün işler" listenden uygun sürede tamamlanabilecek işleri ilave et.
3- Günlük plan:
Son olarak, yine yeni bir sayfa aç ve ertesi günün tarihini at. Sayfayı sabah, öğleden sonra ve akşam olmak üzere 3 sütuna böl. Günlük iş listende yer alanları bu sütunlara yerleştirmeye başla.
Unutma, sabah vücudun ve beynin daha dinlenmiş haldeyken, süresi 1 saat civarındaki işlere konsantre olman daha kolay olacaktır. Elbette dışa bağımlı faktörler yüzünden öğleden sonra ya da akşama bırakman gerekenler varsa, onları da ilgili sütuna yazmalısın.
Her bir gün bölümünde, kendine en az 1 saatlik boş zaman bırakmalısın çünkü listende olmayan ve anlık gelişen işler, ziyaretçiler, gelen aramalar vs. olabilir.
Gün içinde bir şekilde zamanın kalırsa, ilk sayfanda yer alan "bütün işler" listenden, kalan boş zamanına uygun dakikada tamamlayabileceğin işler bulursun. Sadece iş yapmayacağını, aralarda molalara ihtiyacın olacağını da unutma.
4- Gün sonunda, ikinci sayfandaki "günlük işler" listenden ne kadarını tamamlayabildiğini kontrol et. Tamamlayamadıkların varsa, planlama yaparken gerçekçi olamamışsın demektir. Bir sonraki günü planlarken aynı hatayı yapmamak için sorunun nereden kaynaklandığını bulmaya çalış.
5- O gün tamamlamayı başardığın işleri, ilk sayfandaki "bütün işler" listenden çiz. İhmal ettiğini düşündüğün sütunlar varsa, bir sonraki günün planını hazırlarken onlara yer vermeye çalış. Genellikle kişisel bakım ve kişisel gelişim en çok ihmal ettiğimiz sütunlar olur. Kendine değer ver ve her gün bu sütunlardan da en az bir maddeyi "günlük işler" listene almaya çalış.
6- "Bütün işler" listeni, altına ilaveler yaparak uzun süre kullanacaksın ama arada bir temize çek, üzeri çizilmiş maddelerin arasında gözden kaçanlar olmasın.
*Çoklu iş hakkında: bilim adamları bundan 10 sene öncesine kadar çok övülen ve aranan bir özellik olan multitasking yani çoklu iş yapabilme yeteneğinin aslında birden fazla işi aynı anda yapabilmek değil, konsantrasyonumuzu hızlıca bir işten diğerine geçirebilmek olduğunu ve bu geçişlerin zaman kaybı ve yorgunluk yarattığını söylüyor.
Comments